Szavazás: EU-csatlakozás
Hogyan minősítené az EU-csatlakozásunk 10 évét?
Főoldal | Agrárvilág | II. Fruit Attraction zöldség-gyümölcs szakkiállítás Madridban

II. Fruit Attraction zöldség-gyümölcs szakkiállítás Madridban

Betűméret: Decrease font Enlarge font

Madridi IFEMA vásárközpontban 2010.október 20-22. között másodszor került megrendezésre a Fruit Attraction zöldség-gyümölcs ágazati szakkiállítás.

A 11,000 négyzetméternyi kiállítóhelyen 450 termelÅ‘ vett részt, 50%-kal többen, mint a tavalyi kiállításon. A kiállítás szervezÅ‘je a FEPEX, a spanyol zöldség-gyümölcs exportÅ‘rök szövetsége és az Ifema volt. A kiállítók 80%-a termelÅ‘ cég, és 20%-a beszállító, illetve szolgáltatói cég volt. A kiállítás célja a teljes zöldség-gyümölcs élelmiszerlánc integrált bemutatása volt.
A kiállításon a 17 autonóm tartományból a legjelentÅ‘sebb zöldség-gyümölcs termesztés folytatók mind jelen voltak saját pavilonjaikkal az idén már többen, mint tavaly. Nemzetközi kiállítók is akadtak, Mexikó, Algéria, Franciaország, Hollandia, Olaszország és Portugália képviseletében. A rendezvény alatt az alábbi témákban konferenciákra került sor:
 
- az Egyesült Államok zöldség-gyümölcs ágazatának szervezése, kapcsolata az nagy értékesítési rendszerekkel,
 
- a melegházak korszerűsítése, az energiafelhasználás hatékonyságának növelése,
 
- a zöldség-gyümölcs ágazati innovációs folyamat tudományos támogatása.
 
A látványos, színes pavilonokban a friss gyümölcsökön és zöldségeken kívül, földrajzi eredetvédett gyümölcsökrÅ‘l (pl. Lleidai körte), minÅ‘ségbiztosítási szabvány rendszerekrÅ‘l (spanyol AENOR, Globalgap), az integrált termelést jelölÅ‘ tanúsítványról („katicabogár” matricáról) és innovatív technológiákról (pl. lézerjelölésrÅ‘l) lehetett tájékozódni, vagy egyéb post-harvest technikákról és eszközökrÅ‘l. (www.postharvest.biz).
 
A rengeteg látnivaló és érdekesség közül egy példát kiemelve: a földrajzi eredetvédett Lleida-i körte szabályozó tanácsa és a katalóniai Qualitat szervezet közösen bemutatták a körte forgalmazására létrehozott Edenia kereskedelmi márkát, és a márkát forgalmazó céget. A szabályozó tanácsot 10 cég alkotja, több mint 750 termelÅ‘, összesen 1,650 hektár gyümölcsössel. A földrajzi oltalommal ellátott körtének három fajtáját termesztik ezen a jelentÅ‘s méretű területen. A szezonra 4.000 tonna árukínálattal indulnak, amely adott esetben 30.000 tonnára is felfuthat.
 
A Környezet-, Vidék és Tengerügyi Minisztérium szervezésében sor került a zöldség-gyümölcs fogyasztást népszerűsítÅ‘ kampányra Fruit Fusion elnevezéssel, de tartottak zöldség-gyümölcs gasztronómiai konferenciát, gyümölcsfaragó versenyt, és neves szakácsokkal „show cooking” bemutatókat. Sor került a „Naponta 5 x” zöldség-gyümölcsöt program fotó kiállítás díjátadására is.
 
A kiállítás 12.451 látogatót fogadott, 48%-kal többet, mint 2009-ben. A következÅ‘ kiállítás dátuma: 2011. október 19-21.
 
A kiállításról további tájékozódási lehetÅ‘ség: http://www.fruitattractionnews.com/eng/index.asp
 


Forrás: Pintérné Viesel Judit  Ugrás az oldalra
Hozzáadom: Add to your del.icio.us del.icio.us | Digg this story Digg

Hozzászólások (0 elküldve):

Szóljon hozzá comment

Írja be a kódot:

  • email Elküldöm ismerősőmnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Értékelje ezt a cikket
0