Szavazás: EU-csatlakozás
Hogyan minősítené az EU-csatlakozásunk 10 évét?
Főoldal | Agrárvilág | A francia szarvasmarha-ágazat érdekében hozott intézkedések

A francia szarvasmarha-ágazat érdekében hozott intézkedések

Betűméret: Decrease font Enlarge font

A francia szarvasmarha-ágazat hosszú ideje válságban van, amiből pillanatnyilag nem látszik a kivezető út.

A gazdálkodók nehézségeinek csökkentésére a minisztérium időről időre hoz bizonyos intézkedéseket, ezek azonban láthatóan messze nem oldják meg a probléma lényegét. Az elmúlt időszakban maga miniszter, Bruno Le Maire is több alkalommal nyilatkozott ez ügyben, az érdemi megoldás érdekében pedig Loic Gouello személyében olyan mediátort is kinevezett, akinek elsődleges feladata a válságból való kiút megtalálása. A kérdés a Nemzetgyűlésben is fölmerül, a szakminiszter az azonnali kérdések-válaszok során két képviselőnek is válaszolt.
 
Michel Hunault, Loire-Atlantique megyei képviselő a húsmarha-tenyésztők helyzetének javítása érdekében hozott intézkedéseket kérte számon a miniszteren annak kapcsán, hogy a termelői árak pillanatnyilag nem fedezik a termelési költségeket sem, miközben folyamatosan újabb és újabb erőfeszítéseket kell tenniük a nyomonkövethetőség, a környezetvédelem és az állatjólét területén. Ezzel párhuzamosan masszív importtal is szembe kell nézniük, elsősorban Brazília irányából, miközben a fogyasztói árak sok esetben a négyszeresét is elérhetik a termelői áraknak, amik talán 20 éve nem voltak ilyen alacsonyak – mondta a képviselő.
Bruno Le Maire válaszában leszögezte, a kormány messzemenően kiáll a termelők érdekeinek védelmében, tisztában van nehéz helyzetükkel, és nem fogadja el, hogy miközben a fogyasztók folyamatosan magasabb és magasabb árat kénytelenek fizetni a húsért, a termelői árak csökkenése töretlenül folytatódik. Mint mondta, tekintettel a néhány vágóhidat is érintő termelői blokádra, amit tiltakozó akciónak szántak az érintettek, az összes érintett részvételével megbeszélést hívott össze a minisztériumba, amin egy három pontból álló akciótervet javasolt – ezt a termékpálya képviselői elfogadták. A javaslat lényegi elemei:
  • emelni kell a termelői árat – elfogadhatatlan, hogy miközben a bolti átlagár 15-17 euró között van kilogrammonként, a termelői ár 3 euró,
  • az ágazat minden szereplője bevonásával kell érdemi megoldást találni, az egyeztetésekről szinte állandó jelleggel hiányzó szereplőket konstruktív magatartásra kell kényszeríteni, mivel csak így lehet általános érvényű intézkedést hozni úgy a hús jobb értékesítése, mint a szerződéses értékesítési/fölvásárlási keretek általánossá tétele érdekében,
  • a közelmúltban létrehozott, az élelmiszerek árképzését és árrését vizsgáló testület (Observatoire de la formation des prix et des marges des produits alimentaires) még év vége előtt elkészíti a marhahúsra vonatkozó első jelentését, aminek ismeretében olyan intézkedéseket remélnek hozni, amik érdemben javíthatják a termelők jövedelmi viszonyait.
Alain Cousin Manche megye parlamenti képviselőinek egyikeként tette föl kérdését az állattenyésztés általános helyzetére vonatkozóan, ami a mezőgazdaság többi ágazatáshoz képest sokkal aggasztóbb – példának okáért a jövedelmi viszonyok alakulása messze nem követte a termelési költségek emelkedését, ami a képviselő szerint az elmúlt 10 évben mintegy 40% volt. A képviselő üdvözölte a miniszter azon lépését, amivel egy asztalhoz ültette az érdekelteket, kimozdítandó a megfeneklett egyeztetéseket a holtpontról, ugyanakkor további, elsősorban strukturális intézkedéseket vár a tárcától annak érdekében, hogy a húsmarha-tartók problémái hosszabb távon is érdemben rendeződjenek. Ilyen irányba tett lépésnek tartotta azt a 300 millió eurós szerkezetátalakítási csomagot, amit a miniszter szeptember 14-én jelentett be a Rennes-ben rendezett SPACE nemzetközi állattenyésztési szakkiállítás alkalmával.
 
Bruno Le Maire válaszában jelezte, hogy a mediátor kinevezésével is szeretne minél gyorsabb és hatékonyabb megoldást találni a problémára, aminek megoldására korábban már – a köztársasági elnökkel és a miniszterelnökkel egyeztetve – több intézkedést is bejelentettek. A már említett 300 millió eurós modernizációs csomag mellett 30 millió eurót hagytak jóvá a gazdálkodók anyagi nehézségeinek átmeneti áthidalására, valamint döntés született arról, hogy 2014-ig érvényben marad a legeltetéses húsmarha-tartásra igénybe vehető támogatás (prime herbagère agro-environnementale, PHAE), valamint egyelőre határidő nélkül fönntartják a kedvezőtlen adottságú területen, elsősorban a hegyvidéken gazdálkodó állattartók megsegítése céljából juttatott támogatást (indemnité compensatoire de handicap national, ICHN).
 
A miniszter aláhúzta, minden nemzeti támogatás hiábavaló, ha nem lehet európai és nemzetközi együttműködésben elérni, hogy az országba csak olyan import hús jusson be, amit a francia gazdákkal szemben támasztott föltételekkel azonos körülmények között állítottak elő, azonos szabályok (pl. környezetvédelem, állat-egészségügy, nyomonkövethetőség)) szerint. Álláspontja szerint nem áldozható föl a francia húsmarha-ágazat a felelőtlen szabadkereskedelem vagy az ellenőrizhetetlen / befolyásolhatatlan kereskedelmi tárgyalások oltárán.
 
A fentieken túlmenően, elsősorban a gazdálkodók anyagi tartalékainak mielőbbi föltöltése érdekében, már október 18-án megkezdték mintegy 3 milliárd eurónyi uniós támogatás kifizetését, valamint korrigálták a legeltetéses állattartással foglalkozók támogatását. A 2010. július 27-én elfogadott mezőgazdasági modernizációs törvény (loi de modernisation de l’agriculture et de la peche du 27 juillet 2010) is több, az állattartók stabil jövedelmi viszonyainak biztosítását elősegítő intézkedést tartalmaz, ezek közül kiemelendő a fölvásárlókkal kialakítandó kötelező szerződéses kapcsolat, amiben különös hangsúlyt kap az átvételi ár előzetes és határozott rögzítése. Hasonló szerepe van a különböző kockázatokra kiterjedő biztosításnak is, az ilyen eszközök az új törvényben a korábbiaknál hangsúlyosabban szerepelnek.
 


Forrás: Somogyi Norbert TéT-attasé, Párizs
 Ugrás az oldalra
Hozzáadom: Add to your del.icio.us del.icio.us | Digg this story Digg

Hozzászólások (0 elküldve):

Szóljon hozzá comment

Írja be a kódot:

  • email Elküldöm ismerősőmnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Értékelje ezt a cikket
0